V Sloveniji imamo samo 168 respiratorjev, potrebovali pa bi jih vsaj še 100! Ker čas ni na naši strani in so roki za dobavo dolgi, smo v Tehnološkem parku Ljubljana aktivno pristopili k povezovanju slovenske tehnološke skupnosti v skupino inženirjev, ki bi razvili trenutno najpomembnejšo napravo za pomoč težko obolelim s koronavirusom.

V skupini so združeni vrhunski inženirji globalnih tehnoloških podjetij, zdravniki iz UKC, podjetja, ki brezplačno opravljajo R&D ter organizacije, ki sodelujoče povezujejo, opremljajo in jim nudijo podporo – Gospodarska zbornica Slovenije, Institut Jožef Stefan, Fakulteta za elektrotehniko, TECOS, Tehnološki Park Ljubljana in drugi.

Prvi prototipi respiratorjev so pred dnevi že »zadihali« in nastaja več različic. Direktor Tehnološkega parka Ljubljana Jernej Pintar je povedal, da gre za napravo, ki sestavlja natančno mešanico čistega kisika in zraka glede na stopnjo obolelosti bolnika ter to mešanico prilagaja kapaciteti pljuč bolnika in njegovim zapletom pri dihanju. Dodal je, da si sicer prizadevajo postaviti celovit respirator, certificiran in testiran, morda po licenci, morda z lastnim R & R, ki bo res prava medicinska naprava, vendar zanjo potrebujejo več časa. Strokovnjaki, ki sodelujejo v projektu, si med seboj pomagajo, izmenjujejo rešitve, sodelujejo in so pravi zgled pomoči, aktivizma, strokovnosti in podpore.

Vir informacije