Evropska komisija bo v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) zagonskim ter malim in srednjim podjetjem namenila dodatnih 150 milijonov evrov za razvoj in uvajanje inovativnih rešitev v boju s krizo koronavirusa. Tako se je po začetnem razpisu v višini 164 milijonov EUR skupni proračun skoraj podvojil, kar bo poleg boja proti izbruhu koronavirusa omogočilo tudi podprtje drugih prodornih inovacij.

Rekordno število skoraj 4000 zagonskih in malih in srednjih podjetij se je marca prijavilo na pilotni program EEC Accelerator – več kot 1000 jih ima novosti, pomembne za izbruh koronavirusa.
Podjetja, izbrana za podporo EIC, bodo objavljena konec maja. Komisija bo za kakovostne prijave, ki jih ni mogoče financirati z dodatnimi 150 milijoni evri, podelila tudi posebne pečate odličnosti, da bi podprla njihovo financiranje iz drugih virov.

Podpora zagonskim podjetjem in MSP je del usklajenega odziva Komisije na koronavirus. Komisija namenja več sto milijonov evrov ukrepom na področju raziskav in inovacij za razvoj cepiv, novih zdravljenj, diagnostičnih testov in medicinskih sistemov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Več informacij tukaj.