Dne 21. 08. 2020 je minister za zdravje, Tomaž Gantar, skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janezom Ciglarjem Kraljem, in vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za dolgotrajno oskrbo, mag. Klavdijo Kobal Straus, predstavil predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in Zakona o nalezljivih boleznih. Predlog Zakona o nalezljivih boleznih je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, dr. Tina Bregant.

1. Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo nadgrajuje že obstoječe rešitve s ciljem celostne oskrbe uporabnika storitve ter krepi obstoječe rešitve institucionalnega varstva in pomembno izboljšuje dostopnost do oskrbe na domu. Vzpostavlja se torej sistem, ki je usmerjen v uporabnika. Omogoča izbiro tistim, ki želijo ostati doma v obdobju, ko postanejo odvisni od pomoči druge osebe.

Več informacij v sporočilu za javnost:
Predlog ZDO.pdf

Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo (ZDO) je objavljen tukaj.

2. V predlogu Zakona o nalezljivih bolezni so bolj natančno definirani postopki v zvezi z določitvijo ukrepa karantene. Karantena se lahko kot ukrep določi v obliki karantene na domu po tesnem stiku z okuženo osebo, po prihodu iz območij, kjer obstaja visoko tveganje za okužbo ali pa se delno ali v celoti omeji svobodo gibanja in prepreči stik z drugimi osebami, ki pride v poštev le v primeru izredno hudih nalezljivih bolezni, kot so kuga ali hemoragične mrzlice (Ebola, Lassa, Marburg).

Več informacij v sporočilu za javnost:
Predlog ZNO.pdf

Predlog Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) je objavljen tukaj.

Vir: Portal GOV.SI