Letos bo podelitev nagrad za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti potekala le v dokumentarnem filmu. Ta bo na sporedu v torek, 1. decembra, na drugem programu Televizije Slovenije.

Prireditev s podelitvijo državnih nagrad za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni dejavnosti vsako leto običajno poteka okoli datuma rojstva barona Žige Zoisa, to je 23. 11. 1747. Republika Slovenija Zoisove nagrade pod tem imenom podeljuje že od leta 1997.

Letošnja prireditev bo zaradi ukrepov povezanih z zajezitvijo pandemije COVID-19, potekala v obliki predvajanja filma z nagrajenkami in nagrajenci. Ta bo na sporedu v torek, 1. decembra 2020, ob 20. uri na drugem programu Televizije Slovenija.

Osrednji del filma bo, tako kot je navadno tudi sama prireditev, namenjen letošnjim nagrajenkam in nagrajencem in njihovim video portretom.

Letos bo podeljenih šest Zoisovih nagradpet Zoisovih priznanjdve Puhovi nagradiPuhovo priznanje in priznanje Ambasador znanosti.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstvenih ved se podeljujejo raziskovalkam in raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Od leta 2005 Republika Slovenija podeljuje Puhova priznanja ter od leta 2018 tudi Puhove nagrade, ki jih prejmejo posameznice ali posamezniki, ki so zaslužni za izume, tehnološke in netehnološke razvojne dosežke ter uporabo znanstvenih izsledkov vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso.

Od leta 1991 Republika Slovenija za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini podeljuje tudi priznanje z nazivom Ambasador znanosti Republike Slovenije.