Evropski svet za inovacije (EIC) v novi evropski finančni perspektivi za obdobje 2021-2027 predstavlja tretji steber programa Obzorje Evropa. Kot največja iniciativa za inoviranje v Evropi, bo EIC finančno podprl inovativne raziskovalce in podjetnike pri razvoju in implementaciji prelomnih tehnologij in inovacij.

Skupni proračun za obdobje 2021 – 2027 je 10 milijard evrov sredstev.
Evropska komisija je objavila tudi prvi letni program dela EIC, na podlagi katerega bo prek EIC v letu 2021 na voljo 1,5 milijarde evrov.

Preko razpisov bo možno pridobiti financiranje za praktično katerokoli raziskovalno področje, vzporedno pa bo določen poudarek tudi v smeri prehoda v podnebno nevtralno gospodarstvo (Evropski zeleni dogovor), načrta za okrevanje Evrope, spodbujanja večje zastopanosti žensk v znanosti in talentov iz manj inovativno usmerjenih področij.

Financiranje bo potekalo preko:

  1. Pathfinder z nepovratnimi sredstvi za izvedbo raziskav z ideje uporabnosti (TRL 1-2 ali več) in od zgodnjih tehnoloških oblik do pred-komercialne faze (na voljo 300 milijonov evrov za izvajanje vizionarskih raziskav)
  2. Accelerator z nepovratnimi sredstvi in/ali lastniškim financiranjem za razvoj od pred-komercialne faze do umestitve na trgu in faze hitre rasti (letos na voljo 1 milijarda evrov za zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja)

Odprta sta tudi že poziva za zbiranje prijav za nagrado za najboljše inovatorke (poziv je odprt do 30. 06. 2021; več informacij TUKAJ) in evropsko prestolnico inovacij (poziv je odprt do 15. 06. 2021; več informacij TUKAJ).

Ključne informacije so na voljo TUKAJ.

Program dela EIC za leto 2021 pa je na voljo TUKAJ.