Član SRIP Zdravje – medicina, skupina LOTRIČ Metrology, letošnje leto praznuje 30 let svojega obstoja. V letih poslovanja je z obrti za kalibracijo tehtnic, uteži in pipet prerasla v mednarodno uveljavljeno skupino, ki danes združuje že prek 170 strokovnjakov s področja meroslovja, zaposlenih v 10 podjetjih v 7 državah. V zadnjem, pandemskem letu se je podjetje osredotočilo na nove poslovne priložnosti: razvoj prvega slovenskega respiratorja, meritev CO2 v slovenskih šolah in testiranje zaščitnih mask. V tem času se je podjetje, ki ima vizijo postati multinacionalka v družinski lasti, zavezalo, da bo do 2031 s pomočjo krožnega gospodarstva doseglo ničelni vpliv na okolje.

V podjetju LOTRIČ Meroslovje so v lanskem letu zabeležili 13 % rast, ekipi pa se je pridružilo 8 novih sodelavk in sodelavcev. S pozitivnim trendom nadaljujejo tudi v letu 2021, pri čemer v prvem kvartalu beležijo 7 % odstotno rast. Slednje je moč pripisati dolgoročni usmeritvi podjetja, ki od leta 2015 v ospredje poslovanja razvoj lastni meroslovnih produktov in rešitev po meri naročnika, ki omogočajo vse večjo stopnjo avtomatizacije proizvodnih in poslovnih procesov. Na tem mestu velja izpostaviti merilni sistem EXACTUM za samodejni nadzor parametrov okolja ter TRAMES namenske merilne sisteme po meri kupcev za potrebe vhodne, vmesne in končne kontrole izdelkov.

»V podjetju smo se že od začetkov našega poslovanja zavedali, da napredek ni rezerviran za tiste, ki želijo vse narediti sami, temveč so se zmožni in pripravljeni povezovati. Pri tem na trgu ne šteje zgolj rast, temveč hitrost razvoja. Zavedamo se, da smo kot podjetje uspeli zgolj ob podpori okolja s katerega smo zrasli in kateremu smo tudi dolžni vračati nazaj,« je ob tej priliki na današnjem dogodku za medije povedal ustanovitelj in generalni direktor podjetja Marko Lotrič.

V zadnjem letu je podjetje LOTRIČ Metrology pristopilo k razvoju izdelkov in meroslovnih rešitev kot odgovor na trenutno družbeno situacijo. Poleg že znanega in v medijih večkrat omenjenega razvoja medicinskega respiratorja DIHAM velja izpostaviti predvsem vzpostavitev laboratorija za preizkušanje medicinskih mask. Slednji je vpisan v Nando bazo, s čimer so postali priglašen organ za certificiranje. Njihov zadnji projekt se nanaša na merjenje nivoja CO2 v zaprtih prostorij, ki je eden glavnih pokazateljev kakovosti zraka. Skladno s priporočili NIJZ za prezračevanje prostorov je v stavbah brez mehanskega prezračevalnega sistema priporočljivo namestiti senzorje CO2. V sodelovanju s podružnično šolo v Selcih so zato že meseca marca brezplačno namestili sistem EXACTUM, ki učiteljicam in učiteljem omogoča vpogled  v meritve v realnem času ter s tem učinkovitejše prezračevanje prostorov.

Krožno gospodarstvo za ničelni vpliv na okolje

»Vpliv, ki ga naše poslovanje pušča v okolju, se vse bolj postavlja pred finančne rezultate. Ne gre za izbiro, temveč nujo. Pomembno je, da ničelni vpliv na okolje s točke v strategiji prestavi v naše vsakodnevno poslovanje,« je povedala solastnica in vodja projekta trajnostne strategije v podjetju Maja Lotrič.

V podjetju LOTRIČ Meroslovje imajo definirane vire ogljičnega odtisa, ki ga s prestrukturiranjem poslovnih procesov manjšajo. Danes še nimajo vseh odgovorov, vsekakor pa se bodo tekom procesa naslonili na trajnostno strategijo podjetja ter velik poudarek namenili procesom digitalizacije. Do konca leta bodo posodobili vozni park, kjer bodo predvsem za dostave v mestih uporabljali električno vozilo. V obdobju dveh let bodo namestili sončno elektrarno ter do poletja 3 polnilnice za električne avtomobile. Dodatno bodo z letnim izračunom ogljičnega odtisa in finančno podporo projektov za izravnavo ogljičnih emisij do leta 2031 nevtralizirali lasten ogljični odtis podjetja ter s tem dosegli ničelni vpliv na okolje.

Več o skupini LOTRIČ Metrology

LOTRIČ Metrology je vodilni ponudnik »vse v enem« meroslovnih rešitev. S kar 199 akreditiranimi postopki večini strank pokrije 95 % vseh meroslovnih potreb. V letu 2020 je podjetje izvedlo približno 98.000 meroslovnih pregledov oziroma v povprečju 383 pregledov na dan. Njihov skupni tržni delež na področju meroslovja v Sloveniji znaša 43,9 %, med njihovimi referencami pa je več kot 20.000 podjetij. Poleg kalibracij in overitev izvajajo preizkušanja vzorcev – od surovin, materialov, polizdelkov ali izdelkov do stranskih produktov in odpadkov – po mednarodnih standardih in skladno z zahtevami njihovih kupcev. V podjetju razvijajo lastne meroslovne produkte ter so zastopnik vodilnih proizvajalcev merilne in laboratorijske opreme in opreme za avtomatizacijo procesov. Izvajajo storitve monitoringa, avtomatizacije ter vzpostavitve telemetričnih sistemov za varnost objektov ter spremljanje meritev v okolju.

Našemu članu čestitamo za vse dosežke in želimo veliko uspehov še naprej!