V četrtek, 9. 12. 2021 je v okviru kongresa Industrija 4.0 in robotika potekala okrogla miza z naslovom “Z robotiko do hibridne medicine”, ki jo je organiziral SRIP Zdravje – medicina. Dogodek je potekal v hibridni obliki – v Digitalnem središču Slovenije v ljubljanskem BTC-ju.

Sogovorniki na okrogli mizi so bili dr. Vojko Flis, dr. Zlatko Matijačič ter mag. Janko Burgar, s katerimi se je o medicinskih in tehnoloških vidikih uvajanja novih pristopov, pogovarjala dr. Alenka Rožaj Brvar, koordinatorica SRIP Zdravje – medicina.

Glavno vprašanje, ki je bilo zastavljeno vsem prisotnim je “Ali se bližamo hibridni medicini in kaj to pomeni za razvoj medicine?”

Danes se medicina hitro razvija na več mejah: od novih procesov za razvoj in proizvodnjo zdravil, razvoja novih načinov zdravljenja do uvajanja novih izdelkov, ki temeljijo na ključnih tehnologijah naslednje generacije, ki temeljijo na robotiki, bioinformatiki in povezljivosti 5G. To ustvarja izzive in priložnosti za zdravnike in specialiste, ki želijo sprejeti in sprejeti nove možnosti, kot tudi za regulatorje, distributerje in sisteme oskrbe bolnikov. Ti specialisti lahko povežejo novo z uveljavljenim, s ciljem povečanja kakovosti življenja bolnikov in občanov.

Zdravstvena obravnava stremi k učinkovitemu, natančnemu, personaliziranemu pristopu; vedno bolj se prepleta z drugimi znanstvenimi disciplinami in tako ponuja pristop, osredotočen na pacienta.

S tem dogodkom smo želeli opozoriti na raznolikost potencialov znanstvenih raziskav na področju znanosti o življenju, umetne inteligence in inženiringa, ki lahko zgradijo most proti potrebam sodobne medicinske znanosti, da bi ustvarili inovativne in revolucionarne rešitve. V prihodnosti se nadejamo še tesnejšega sodelovanja pri soustvarjanju novih pogojev za uspešen prodor inovativnih proizvodov na trge.

Če bi si radi ogledali posnetek dogodka, je povezava do posnetka na voljo TUKAJ.