Z velikim veseljem vas obveščamo, da je Slovensko inovacijsko stičišče, evropsko gospodarsko interesno združenje postalo partner projekta POMNI.SI – presejalnega odkrivanja demence.

V sklopu projekta POMNI bo na večjem številu prostovoljcev izvedeno brezplačno presejalno testiranje za zgodnje odkrivanje demence.

Danes je demenca prepoznana kot ena izmed največjih zdravstvenih kriz 21. stoletja. V tem trenutku na svetu živi 50 milijonov bolnikov z Alzheimerjevo demenco. Do leta 2030 bo predvidoma dementnih že 82 milijonov ljudi, do leta 2050 pa kar 152 milijonov.2

Kaj je demenca?

Demenca je bolezen možganov, ki je posledica kroničnega neozdravljivega propadanja možganskih celic.

Kakšni so znaki demence?

Posameznik ima težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnostih in ne more obvladovati svojega (običajnega) življenja. Poleg motenj spomina pri njem opazimo zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij, kot so: sposobnost razmišljanja, orientacije, razumevanja, računanja, učenja, govornega izražanje in presoje. Poslabšanje kognitivnih funkcij navadno spremljajo spremembe v družbenem vedenju in udejstvovanju, zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev ali zmanjšanje motivacije. Motenj v zavesti ni opaziti.

Bolezen povzroča čustveno stisko (bolniku in svojcem) in zaradi potrebe po oskrbi bolnika prinese dodatno finančno breme. Ob dolgotrajni oskrbi lahko vodi do izgorevanja in družbene izključenosti. V družbi je demenca še vedno stigmatizirana, zato jo večinoma poskušamo prikriti in zanikati ter ne poiščemo pomoči pri zdravniku takrat, ko lahko najbolj vplivamo na nadaljnji potek bolezni.

Zdravljenje demence?

Zdravila, ki so na voljo za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, se uporabljajo s ciljem zaviranja napredovanja bolezni, zato je pomembno, da bolnik z jemanjem začne pravočasno, zato je še posebej pomembno zgodnje odkrivanje bolezni.

Presejalni test ugotavljanja demence

Nevroznanstveno podjetje BrainTrip je razvilo novo metodo za zgodnje presejalno odkrivanje demence. Imenuje se BrainTripov Demenčni Indeks (BDI). Metoda temelji na neboleči in neinvazivni meritvi električne aktivnosti možganov. Meritev BDI traja samo nekaj minut in jo lahko izvedemo kjerkoli, celo na domu. Meritev BDI smo v letu 2021 že izvedli na več kot 200 prostovoljcih iz 17 različnih domov za starejše (3).

Nameni in cilji projekta POMNI – Presejalno Odkrivanje deMence z Nevrološkimi Indikatorji
Ozaveščanje
javnostiŠiršo slovensko javnost želimo ozavestiti o problematiki demence.
Demenca je problem celotne družbe in ne zgolj posameznih bolnikov, saj vpliva tudi na njihove bližnje. Prvi korak do novih rešitev je zavedanje, da problem sploh obstaja.
Znanstveno
testiranjeDrugi namen projekta POMNI je znanstveno testiranje novega presejalnega testa za demenco in s tem preveriti natančnost meritve BDI v primerjavi s psihološkimi testi, ki so se uporabljali doslej.
Splovitev novega presejalnega testaPo končanju projekta POMNI bomo širši javnosti začeli ponujati presejalno testiranje za demenco. Kdor ne bo dobil mesta v raziskavi, se bo lahko po končanem projektu naročil na kratko, 30-minutno meritev BDI pri enem od naših izvajalcev. (4)

Več informacij o projektu lahko najdete tudi na spletni strani projekta POMNI.SI in podjetja BrainTrip.


2 https://www.alz.co.uk/

3 https://braintrip.net/

4 https://pomni.si/