V torek, 1. 3. 2022 je potekala otvoritev Centralnih združenih laboratorijev. Projekt, ki se je začel uresničevati že leta 2009, zdaj v prvem nadstropju Diagnostično terapevtskega servisa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana združuje 4 laboratorije, med drugim Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo, Službo za specialno Laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike, Specializiran hematološki laboratorij ter Laboratorij za hemostazo in aterotrombozo Interne klinike.

Minister Janez Poklukar je ob odprtju povedal: »V projekt je bilo vloženih 14 milijonov evrov za gradbena dela, 2,9 milijonov evrov za nakup laboratorijskih analitskih sistemov in še dodatnih 2,7 milijonov evrov za specialno laboratorijsko opremo.« V nadaljevanju je poudaril pomembnost laboratorijske medicine, ki bo s pridobitvijo nove, sodobne opreme izjemno pripomogla k boljši diagnozi ter prognozi različnih bolezni. Prej razpršena laboratorijska dejavnost bo zdaj bolj konsolidirana in racionalizirana, kar po eni strani pomeni kakovostnejšo in varnejšo zdravstveno obravnavo bolnikov in istočasno na drugi številne priložnosti za nadaljnji razvoj laboratorijske medicine v Sloveniji, je še izpostavil minister Poklukar.

Selitev bo v nove prostore končana do konca jeseni letos. Istočasno pa tako že nekaj časa poteka tudi usposabljanje laboratorijskih delavcev na novih tehnologijah in hkratno zagotavljanje neprekinjene laboratorijske obravnave bolnikov. Zato je selitev treba voditi z veliko mero empatije in potrpežljivosti.

S sredstvi, ki jih je ministrstvo za zdravje namenilo projektu, se bo stroka laboratorijske biomedicine v Sloveniji lahko še bolj aktivno vključila v razvoj doma in v svetu ter omogočila bolnikom sodobnejšo, varnejšo in učinkovitejšo, torej bolj personalizirano obravnavo.

Vir: gov.si