Od konca septembra do konca decembra se bodo zvrstili številni dogodki na različnih področjih znanosti in znanstvene politike. Med njimi bodo tudi nekatere novosti kot so Dan odprte znanosti 2022 in dan odprtih vrat slovenskih superračunalnikov ter uveljavljeni dogodki kot je podelitev nacionalnih nagrad na področju znanosti in inovacij, delavnice od duševnem zdravju raziskovalcev Mlade akademije in letni posvet raziskovalcev v tujini, ki ga organizira društvo VTIS.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo v sodelovanju s številnimi organizacijami  tudi v letošnji jeseni organiziralo številne dogodke, ki bodo namenjeni predstavitvi dela, rezultatov, uspehov in načrtov slovenske znanosti in raziskovanja ter na ta način predstavljajo enega glavnih orodij promocije znanosti v slovenskem prostoru.

Z Mesecem znanosti se naslavlja tudi nekatere nove teme, kot je občanska znanost (citizen science), za katere verjamemo, da bodo prispevale k okrepljenemu zanimanju splošne javnosti za področje znanosti.

V sodelovanju z novim partnerji se poskuša promocijo znanosti povezati tudi z aktivnostmi na področju inovacij, zato bo v okviru Meseca znanosti letos podrta tudi izvedba Festivala Uni.Minds, ki je največji slovenski spletni festival za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom.

Z nekaterimi temami in projekti se z Mesecem znanosti Slovenija počasi, a vztrajno vključuje tudi v mednarodne aktivnosti, zato bo zagotoviljena tudi podpora pridruženim dogodkom Evropske noči raziskovalcev ter projektu Inovacijskega kampa za mlade iz Sredozemlja, ki ga načrtuje Evro-sredozemska univerza – EMUNI.

Med bolj uveljavljenimi dogodki, ki jih velja izpostaviti so zagotovo tudi informativni dnevi Obzorja Evropa, ki bodo letos sovpadali s sprejemanjem novih delovnih programov za leti 2023 in 2024 in bodo posledično ponudili najbolj aktualne in sveže informacije, relevantne za slovenski znanstvenoraziskovalni in inovacijski prostor.

Tudi v letošnjem letu sta prepoznavni oznaki Meseca znanosti #mesecznanosti in #Tojeznanost, zato lahko vsak od vas prispeva svoj del h krepitvi prepoznavnosti in priljubljenosti znanosti v Sloveniji.

Načrtovani dogodki za leto 2022. Podrobnejše informacije o posameznih dogodkih bodo sproti posodobljene.

 1. Stičišče znanosti in gospodarstva – 54. MOS, 14. september – 18. september 2022 (dogodek v živo), Celje, Celjski sejem
 2. Predstavitev razpisov Obzorje Evropa ERC in MSCA v 2022 in 2023, 28. september 2022 (spletni dogodek), velika dvorana MIZŠ
 3. Evropska noč raziskovalcev – pridruženi dogodki, 30. september 2022 (različni dogodki)
 4. Srečanje vaje za vzajemno učenje (MLE) za občansko znanost , 10. oktober – 11. oktober 2022 (dogodek v živo), Ljubljana, velika dvorana MIZŠ
 5. Dan odprte znanosti, 11. oktober 2022 (hibridni dogodek), Ljubljana, Hotel Four Points by Sheraton (Hotel Mons)
 6. Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov , 25. oktober 2022 (hibridni dogodki), različne lokacije po Sloveniji
 7. Doktorat- kako pa ti definiraš uspeh?/ PhD – how do you define success? – spletna delavnica Mlade Akademije, 26. oktober 2022 (spletni dogodek)
 8. Odprta znanost 2022 – z odprtostjo do izboljšanja kakovosti raziskovalnega dela – delavnica Mlade Akademije, 27. oktober 2022 (hibridni dogodek)
 9. Inovacijski kamp za mlade Evro-sredozemske univerze – EMUNI, serija spletnih dogodkov in dogodkov v živo
 10. Festival Uni.Minds, 8. do 10. november 2022, (spletni dogodki)
 11. Podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, 19. december 2022, Ljubljana, Cankarjev dom (dogodek se bo neposredno prenašal na RTV SLO)
 12. Platforma znanja – 4. posvet, december 2022, Ljubljana
 13. 7. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, velika dvorana MIZŠ (hibridni dogodek)

 

Vabljeni, da se udeležite dogodkov ali o njih poveste naprej.