L’ORÉAL Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, partnerja slovenskega nacionalnega programa “Za ženske v znanosti”, že 17. leto zapored razpisujeta nacionalni program za “Za ženske v znanosti” 2022, v sklopu katerega bosta trem perspektivnim mladim raziskovalkam podelila štipendijo v enkratnem znesku 5.000 eurov.

Partnerstvo L’ORÉAL – UNESCO “Za ženske v znanosti” deluje na mednarodni ravni že od leta 1998, od leta 2006 pa tudi v Sloveniji, kjer je štipendijo prejelo že 46 slovenskih štipendistk. Partnerja v sklopu programa nagrajujeta mlade perspektivne raziskovalke za njjihov prispevek k znanstvenim spoznanjem ter jih hkrati poskušata še dodatno podpreti pri njihovi znanstveni karieri. Iniciative, kakršna je program “Za ženske v znanosti” je ključnega pomena za uresničitev enakopravnosti žensk v znanosti. Program prek podelitve štipendij podpira raziskovalke pri pridobivanju priznanja za njihovo delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti, opozarja na pomen žensk v znanosti, ruši stereotipe in spodbuja mlade raziskovalke, da karierno pot nadaljujejo na področju znanosti.

Gre za edini program, ki s podeljevanjem nagrad in štipendij nagrajuje znanstveno odločnost žensk, ki delujejo v raznolikih okoljih po vsem svetu.

Razpis za nacionalne štipendije L’ORÉAL – UNESCO “Za ženske v znanosti” 2023 je odprt od 3. 10. 2022.

KAKO SE PRIJAVITI?

prijavijo se lahko ženske, ki so v študijskem letu 2022/2023 v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, ki svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let,
prijave za štipendije so mogoče od 3. oktobra 2022 do vključno 7. novembra 2022.

OBRAZEC ZA PRIJAVO IN RAZPISNI POGOJI SO OBJAVLJENI NA:

https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-razpisa-programa-unesco-loreal-za-zenske-v-znanosti-2023/

POMEMBNI DATUMI:

  • 20. oktober 2022 – informativni pogovor po spletu kot pomoč pri pripravi vloge za prijaviteljice, ki bo potekal od 12.00 do 14.00 ure, povezava bo objavljena na Facebook strani “Za ženske v znanosti”
  • 7. november 2022 – zadnji rok za prijavo nacionalne štipendije
  • 31. januar 2023 – vse kandidatke, ki so se prijavile, prejmejo odločitev
  • marec 2023 – zaključna slovesnost in podelitev štipendij