V sredo, 30. novembra 2022 so pod sloganom Simbiozin medgeneracijski dan v spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana zaživeli prenovljeni in večji prostori Simbioze BTC City Lab. Poleg otvoritve prostorov je na dogodku potekala okrogla miza na temo ‘Medgeneracijsko reševanje izzivov’, na kateri je sodelovala tudi dr. Alenka Rožaj Brvar. Strokovnjaki z digitalnega področja, javnega in NVO sektorja, civilne družbe in gospodarstva so se na okrogli mizi pogovarjali, kaj lahko danes naredimo za boljši jutri starejših.

Nagovorom je sledila še okrogla miza, kjer so osrednji govorci razsvetljevali pomen digitalizacije in iskali načine, s katerimi jo lahko mladi približajo starejšim. Dr. Tilen Gorenšek, vodja sektorja za digitalno vključenost v Službi vlade za digitalno preobrazbo, je izpostavil: »Eden izmed največjih izzivov je, da se o digitalizaciji razmišlja kratkoročno – iz danes na jutri. Potrebno je spremeniti miselnost in način delovanja družbe. Na nas je, da najdemo druge načine, kako se lahko družimo.

Simbioza je eden izmed teh inovativnih konceptov, kjer se lahko srečujemo in družimo. Pomembno je, da digitalizacijo razumemo kot nekaj, kar je usmerjeno za človeka in potrebe človeka – za boljše digitalne kompetence, večjo povezljivost in digitalna vključenost.«

Dr. Alenka Rožaj Brvar, direktorica Slovenskega inovacijskega stičišča (SIS EGIZ) in vodja SRIP Zdravje – medicina, pa je svoje misli zaokrožila z besedami: »Vse kar nas obdaja, je bila nekoč ideja. Naše združenje je nastalo zato, ker smo ugotovili, da v Sloveniji manjka povezljivosti. Manjka nam osebnega stika in medsebojnega spodbujanja. Potrebujemo projekte, kjer se učimo eden od drugega oz. je učenje dvosmerno. Tudi v sklopu Simbioze se starejši učijo od mlajši, a hkrati tudi mlajši od starejših.«

Obiskovalci so se v okviru dogodka udeležili tudi tematskih omizij pod sporočilom ‘Več glav, več ve’, kjer so udeleženci dogodka skupaj s strokovnjaki z digitalnega področja, javnega in NVO sektorja, civilne družbe in gospodarstva iskali inovativne rešitve, ki bodo pozitivno vplivale na življenje v tretjem življenjskem obdobju. Izzivi, v okviru katerih so prisotni na dogodki iskali inovativne rešitve, so bili:

  • Digitalne kompetence in uporaba modernih tehnologij
  • Zdravje, e-zdravje in podatki
  • Varen in oskrbljen dom
  • Družbena vključenost – družabnost in mobilnost
  • Magda – prihodnost informiranja starejših Otvoritev prenovljenih prostorov je pospremila tudi medgeneracijska tombola, ki so jih organizatorji dogodka skupaj s prijatelji Simbioze pripravili za obiskovalce in sodelujoče v največjem trajnostnem medgeneracijskem projektu – Simbiozi.

 

Vir: Simbioza Genesis (izjava za javnost)