27. januarja 2023 se je na ustanovni seji sestal Strateški svet za zdravstvo, posvetovalno telo pri predsedniku vlade.

Namen Strateškega sveta za zdravstvo je priprava mnenj, predlogov in strokovnih usmeritve za prenovo zdravstvenega sistema ter med drugim obravnava problematike dostopnosti zdravstvenega varstva na različnih ravneh, problematiko financiranja zdravstvenih storitev, kakovosti in varnosti obravnave, digitalizacijo zdravstva ter druga področja.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po prvi seji strateškega sveta poudaril, da svet vključuje strokovnjakinje in strokovnjake z različnimi pogledi na enake izzive: “Nismo iskali strokovnjakov, ki bi se vnaprej strinjali o rešitvah.” Pojasnil je tudi, da bo zdravstvena reforma potekala po slovenskem modelu, v pomoč pri njenem oblikovanju pa bodo dobre prakse iz tujine.

Po besedah predsednika strateškega sveta dr. Erika Breclja je sestava sveta dobro zastavljena: “Strokovnjaki so z različnih področij, na probleme gledajo široko, občutil sem veliko željo po rešitvah. Srečanja bodo potekala enkrat tedensko, navdaja me optimizem, da bomo po 30 letih stvari premaknili naprej.”

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na ustanovni seji predstavil pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji, članice in člani pa so se strinjali, da je prenovo zdravstvenega sistema treba izvesti celovito in premišljeno. Sklenili so, da bodo na naslednji seji obravnavali predloge za izboljšanje dostopnosti primarne ravni zdravstvenega varstva, vzporedno pa bodo obravnavali druga operativna področja.

Predlogi sveta bodo pripravljeni v sodelovanju širokega kroga deležnikov ter usklajevani medsektorsko in interdisciplinarno. K sodelovanju in razpravi bodo članice in člani sveta lahko povabili tudi druge, zunanje strokovnjakinje in strokovnjake s specifičnim znanjem in kompetencami z različnih področij.

Predsednik strateškega sveta je dr. Erik Brecelj, članice in člani pa so:

– dr. Tit Albreht,
– Monika Ažman,
– Gregor Cuzak,
– dr. Anže Dolinar,
– dr. Petra Došenović Bonča,
– dr. Vojko Flis,
– dr. Branko Gabrovec,
– Azra Herceg,
– dr. Marko Jaklič,
– dr. Radko Komadina,
– mag. Dolores Kores,
– mag. Dorjan Marušič,
– dr. Valentina Prevolnik Rupel,
– dr. Peter Radšel,
– Rok Ravnikar,
– Tjaša Sobočan,
– mag. Egon Stopar,
– dr. Grega Strban,
– mag. Mira Šavora,
– dr. Iztok Takač in
– mag. Ana Vodičar.

 

 

Vor: gov.si