Nacionalni inštitut za bilogijo v petek, 10. marca 2023 ob 14.30 vabi na tematsko znanstveno predavanje prof. dr. Tamare Lah Turnešek z naslovom “Zakaj se staramo in – zakaj ne?”. Predavanje bo potekalo v predavalnici B1 Biološkega središča, Večna pot 111, Ljubljana. 

O temi predavanja:

Staranje – ali dolgoživost? Je staranje morda bolezen? Nova znanstvena odkritja, ki sicer posegajo daleč v zgodovino nastanka življenja, prve celice in njihove strukture, do današnje kompleksnosti našega življenja, posebno delovanja možganov, odkrivajo nove zakonitosti in povezave v medicinski znanosti o staranju organizmov, ki obetajo bolj zdravo in aktivno staranje brez pridruženih bolezni. Pojavnost raka npr. v poznejšem starostnem obdobju strmo narašča, ker se naš organizem v prvih 40-50 letih našega življenja bolj uspešno izogiba njegovemu nastanku, a ti preventivni mehanizmi s starostjo upadajo. Prav ti pa opredeljujejo hiter proces staranja kot bolezen. Je možno staranje preprečiti, ali celo z njim povezanimi biološkimi mehanizmi povrniti učinkovitost in vitalnost organizma, tako da naše življenje zaključimo zdravi, brez dolgoletnega trpljenja in odvisnosti od pomoči? Bi z zdravljenjem staranja lahko preprečili nastanek številnih pridruženih bolezni, kot sta nevrodegeneracija pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni, srčnožilne bolezni, sindrom krhkosti in druge?

Znanstvenemu predavanju bo sledil  pogovor, v katerem bodo poleg predavateljice sodelovali: 

  • prof.dr. Branka Javornik, zasl. profesorica Univerze v Ljubljani,
  • prof. dr. Zvezdan Pirtošek, UKC Ljubljana,
  • prof. dr. Vlado Dimovski, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Pogovor bo vodila gospa novinarka Ina Petric, Tromba.

Vse, ki vas predavanje zanima in bi se ga radi udeležili, organizator prosi, da se registrirate na tej povezavi.

Dogodek se bo končal ob 16.00.

Dodatne informacije o dogodku lahko dobite pri Katja Sinur, odnosi z javnostmi NIB (E: katja.sinur@nib.si, T: 040 320 516).