Evropska komisija je 28. marca 2023 objavila razpis za prijavo interesa za regionalne inovacijske doline (RIV) z namenom krepitve in pospešitve evropskih inovacijskih ekosistemov, ki povezujejo EU, ki bi obravnavali pereče družbene izzive Evrope ter spodbudili močnejšo kohezijo. Pobudo je podprl tudi Evropski odbor regij.

V skladu z novo evropsko inovacijsko agendo je cilj RIV-jev izkoristiti potencial visoko tehnoloških inovacij na različnih ozemljih EU ter ugotoviti in definirati inovacijski razkorak med regijami. Regionalne inovacijske doline so pobuda v okviru novega evropskega inovacijskega programa. Regionalne inovacijske doline naj bi izkoriščale visokotehnološke inovacije ter s sodelovanjem v medregionalnih inovacijskih projektih odpravljale inovacijski razkorak.

Evropska komisija napoveduje, da bo 17. maja objavila tudi dva razpisa za zbiranje predlogov v okviru evropskih inovacijskih ekosistemov (EIE) programa Obzorje Evropa in instrumenta medregionalnih inovativnih naložb (I3) Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Regije, ki se želijo pridružiti pobudi, morajo prijave oddati do 18. septembra, in sicer s prijavo preko obrazca.

Dodatne informacije so na voljo tukaj: