Naš član, Spominčica – Alzheimer Slovenija je pretekli vikend 21. in 22. aprila, organiziral dvodnevno 12. mednarodno konferenco o demenci – ASK 2023, ki je potekala v Hotelu Habakuk pod Mariborskim Pohorjem. Osrednja tema konference je bila “CELOVITA OBRAVNAVA DEMENCE V SLOVENSKIH LOKALNIH SKUPNOSTIH”. Konference se je udeležila  dr. Alenka Rožaj Brvar.

Konferenco so slavnostno otvorili predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec, predsednica Republike Slovenije – Nataša Pirc Musar, PhD, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije – Peter Svetina, minister za solidarno prihodnost Republike Slovenije – Simon Maljevac, župan Mestne občine Maribor – Aleksander Saša Arsenovič, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije – Azra Herceg in vodja urada Svetovna zdravstvena organizacija v Sloveniji – dr. Aiga Rurane.

Sledil je pester program predavanj in okroglih miz slovenskih in tujih strokovnjakov.

Med tujimi strokovnjaki so na konferenci sodelovali tudi Paola Barbarino, izvršna direktorica Svetovnega združenja za Alzheimerjevo bolezen (Alzheimer’s Disease International – ADI), dr. Dianne Gove, direktorica za projekte Alzheimer Europe, prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić iz Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. A. Štampar«, dr. Lucia Bergamini iz Geriatrics and Cognitive Disorders, Local Health Service Modena, Italy in Osmana Kučuk iz Demencia BIH Sarajevo.

Slovensko inovacijsko stičišče, evropsko gospodarso interesno združenje ter SRIP Zdravje – medicina sta bila tudi letos podpornika mednarodne konference o demenci – ASK 2023.

Demenca je še vedno pogosto pozabljena, odrinjena in stigmatizirana bolezen. Številne osebe z demenco in njihovi svojci po diagnozi občutijo spremembo svoje vloge in položaja v družbi ter se soočajo s socialno izključenostjo zaradi stigme, povezane z demenco. Ključno je ozaveščanje in informiranje o pomenu zgodnjega odkrivanja demence, s čimer pripomoremo, da osebe z demenco ostanejo čim dlje doma, v okolju, ki ga poznajo in kjer se počutijo varne. Slovensko inovacijsko stičišče tudi z udeležbo in podporo tovrstnim dogodkom pripomore k širjenju pomembnih informacij in obvladovanju demence.

Peter Svetina (Varuh človekovih pravic)

 

Nataša Pirc Musar, Predsednica Republike Slovenije

 

12. mednarodna konferenca o demenci – ASK 2023