Družba s človeškim obrazom podpira iniciativo srebrne ekonomije

Slovenijo je obiskala mednarodna delegacija projekta Senior Eco-Nect, osredotočenega na razvijanje evropskih ekosistemov, prijaznih srebrni ekonomiji ter spodbujanju razvoja le-te. Motivacija obiska je bilo spoznavanje dobrih praks, ki jih v okviru srebrne ekonomije uresničujemo v našem prostoru. Te aktivno soustvarjajo prostor za kakovostno staranje, vključenost starajočega se prebivalstva ter spodbujajo vseživljenjsko učenje.

 Starejši prebivalci predstavljajo velik demografski delež prebivalstva, ki bo po napovedih v naslednjih letih še naraščal. Trend rasti močno vpliva na vsakdanjo družbeno realnost, hkrati pa nas sooča z mnogimi izzivi. Poleg izziva zdravstvene oskrbe, po drugi strani prinaša mnoge priložnosti. Starajoče se prebivalstvo je vse bolj ozaveščeno na področju ohranjanja vseh vidikov zdravja, hkrati pa želijo ostati aktivni soustvarjalci razvoja naše družbe.

Evropski projekt Senior Eco-Nect pomaga razumeti izzive t.i. srebrne ekonomije, ki jo v grobem razumemo kot  konstantno vzpostavljanje dostopnosti do aktivnosti in storitev za starejše, ki želijo starostno obdobje preživeti aktivno. To ponuja nove priložnosti tudi za gospodarstvo, turizem, kulinariko, razvoj novih produktov in storitev ter inovativnih rešitev tudi na področju t. i. analognih inovacij. V sklopu evropskega projekta Senior Eco-Nect partnerji izmenjujejo primere dobrih praks iz realnih mednarodnih okolij na tem področju ter strateško snujejo prihodnje korake, potrebne za odpiranje družbe srebrni ekonomiji. Mednje sodijo tudi pregled stanja inovacijskih ekosistemov in priporočila zakonodajalcem glede ustvarjanja novih priložnosti za razvoj srebrne ekonomije. Partnerji projekta Senior Eco-Nect, ki so se udeležili obiska Slovenije so: Eurasanté (Francija), Munster Technological University – MTU, (Irska), Cluster Saúde de Galicia  – CSG, (Španija), The European Platform for Sports Innovation (EPSI), European Network for Accesible Tourism (ENAT). Tridnevni  obisk  je  organiziral SIS EGIZ, koordinator SRIP Zdravje-medicina, ki je slovenski partner projekta Senior Eco-Nect.

Kot del študijskega in delovnega obiska v Sloveniji se je mednarodna delegacija projekta seznanila s številnimi dobrimi praksami s področja medgeneracijskega sodelovanja, med katerimi so bili tudi Inkubator Sežana, Športno društvo GIB, socialno podjetje Simbioza Genesis, ki se lahko pohvali s številnimi mednarodnimi priznanji za svoje delovanje na področju medgeneracijskega povezovanja in krepitve digitalnih kompetenc starejših, ter seniorjem prijazno mesto, BTC City Ljubljana.

Alenka Rožaj, direktorica Slovenskega inovacijskega stičišča in SRIPa Zdravje-medicina, slovenskega partnerja v projektu Senior Eco-Nect, je ob tej priložnosti izpostavila: »Projektni partnerji so bili prijetno presenečeni nad tem, kar so videli v Sloveniji in še posebej nad primerom Sopotnik  (Inkubator Sežana), dejavnostmi socialnega podjetja Simbioza Genesis ter starejšim prijaznega mesta BTC City Ljubljana. Navdušeni so bili nad solidarnostjo in prostovoljstvom, vrednotami, ki jih tukaj dejansko živijo.«

V sodelovanju med socialnim podjetjem Simbioza Genesis in družbo BTC je bilo že leta 2017 vzpostavljeno inovativno središče tehnologij Simbioza BTC City Lab, kjer  prostovoljci izvajajo brezplačne programe digitalnega izobraževanja starejših. Plod tega sodelovanja je med drugim tudi mobilna aplikacija Magda, prva mobilna aplikacija za starejše v slovenskem prostoru, ki jo danes uporablja že več kot 30.000 uporabnikov. Aplikacija se v sodelovanju s seniorji nenehno vsebinsko, tehnično in grafično nadgrajuje.

»V Simbiozi si že vse od ustanovitve dalje prizadevamo za krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja s poudarkom na učenju digitalnih veščin in kompetenc, v vseh starostnih skupinah, v neformalnem ali priložnostnem učnem okolju, kjer ima medgeneracijsko sodelovanje pomembno vlogo. Lepo je, ko svet sodeluje, lepo je, ko sodelujejo med seboj generacije in pri Simbiozi verjamemo, da je ključ prihodnosti v medgeneracijskem sodelovanju. Še lepše pa, ko prijatelji – kot je BTC City Ljubljana – podpirajo in spodbujajo takšno vizijo ter jo vpeljujejo še na širši sistem,« je dodala Ana Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis, ki na letni ravni v vse svoje projekte vključuje več kot 40.000 udeležencev in prostovoljcev, ki pomagajo pri aktivnem vključevanju in izobraževanju starejših v hitro spreminjajočem se družbenem okolju.

Delegaciji je bila med drugimi predstavljena tudi inovativna tehnološka rešitev za večjo varnost občutljivih skupin v prometu, ki je bila nedavno testirana prav v BTC Cityju – inteligentni robotski pomočnik IPA2X, ki omogoča starejšim, otrokom in gibalno oviranim varnejše prečkanje ceste na nesemaforiziranih prehodih. Projekt je rezultat sodelovanja podjetja AV Living Lab, mednarodnih partnerjev v okviru evropsko raziskovalno-razvojnega projekta, ki ga sofinancira EIT Urban Mobility, in družbe BTC.

Rekreacija, šport in inovacije v športu, prilagojene starostnikom so izrednega pomena, zato je zadnji dan obiska sledila predstavitev Natalije Regina iz Športnega društva GIB, ki deluje na podstati »šport-za-vse« in v svoje gibalne programe vključuje vse generacije ter tako proaktivno spodbuja aktivno življenje vseh generacij.

Na petkovo predstavitev seniorjem prijaznega ekosistema v Ljubljani je bila povabljena tudi predstavnica Ministrstva za solidarno prihodnost, ki je bila članica upravnega odbora v predhodnem EU projektu IN-4-AHA .

»Na Ministrstvu za solidarno prihodnost verjamemo, da mora biti staranje častno, bogato, živo in polno. Zato vsa naša prizadevanja usmerjamo k ohranjanju in vzpostavljanju pogojev za pravično dolgoživo družbo, medgeneracijski dialog in solidarnost. Ponosni in veseli smo, da pri tem lahko aktivno sodelujemo s civilno družbo,« pa je dodala Tanja Skornšek Pleš, ki je pozdravila delegacijo tudi v imenu Ministrstva za solidarno prihodnost.

Kako je potekal študijski obisk partnerjev projekta, si lahko ogledate v videu TUKAJ.

 

Dodatne informacije o projektu Senior Eco-Nect si lahko preberete na spletnih straneh https://sis-egiz.eu/senior-eco-nect/ ter na spletni strani vodilnega partnerja https://www.senior-eco-nect.com/  

Za dodatne informacije se lahko obrnete na: Monika Klemenčič, telefon: 01 479 8008, e-mail: monika.klemenčič@sis-egiz.eu