Vabljeni k ogledu posnetka webinarja, ki je potekal pod okriljem TIM (Twin’s International Multihelix) 7. septembra 2023.

Namen tematskih TIM webinarjev o odličnih podjetjih in odličnih posameznikih je predstaviti širši poslovni javnosti primere vpeljave inovativnih rešitev v prakso,  povečati vidnost/prepoznavnost odličnih posameznikov in podjetij/institucij ter vzpostaviti nove povezave  in sodelovanje.

Jana Erjavec je predstavila uspešno slovensko podjetje BioSistemika in njihove ključne storitve. Govorila je tudi o pomenu programske opreme v laboratorijih in pomembnosti digitalizacije slednjih.

V BioSistemiki so osredotočeni na inovativne digitalne rešitve za laboratorije, kjer je potrebna obdelava velikega števila podatkov. Pri tem sodelujejo z domačim in tujimi partnerji, združenji ter iniciativami. Hkrati so prejemniki več nagrad, npr. GAZELA 2021, za hitro rastoče slovensko podjetje. Pri razvoju rešitev jih vodi prepričanje, da mora biti laboratorijska programska oprema intuitivna, uporabniku prijazna in odražati mora strokovno znanje ljudi, ki jo uporabljajo.

Področja uporabe njihovih rešitev so: molekularna biologija, analiza hrane, nanomateriali, in-vitro diagnostika, avtomatizacija laboratorijev, pipetiranje (liquid handling) in druga.

Dr. Jana Erjavec je predstavila nekaj glavnih produktov Biosistemike:

Med drugim njihov produkt DATANA, kjer shranjujejo podatke po vzgledu DNA, spada med nekaj redkih rešitev v svetovnem merilu.

Alexanderu Plesoianu je zastopal dve instituciji:  Center za prenos inovacij in tehnologij MAVIS na Univerzi za medicino in farmacijo ”Grigore T. Popa” Iasi iz Romunije ter Oddelka za kardiovaskularni inženiring, Inštituta za uporabno medicinsko inženirstvo, Univerze RWTH Aachen iz Nemčije.

Predstavil je svoj proces razvijanja inovativnih pristopov za zdravljenje srčnega popuščanja,  kjer je v ospredju nizko tveganje, stroškovna učinkovitost in minimalno invazivne metode. Ocenjujejo, da več kot 64 milijonov ljudi po svetu trpi za srčnim popuščanjem, a ima kljub  nenehnemu napredku na področju presaditve srca, manj kot 10.000 bolnikov dostop do teh terapij.

Predstavil je svoje delo na MAVIS – Centru za inovacije in prenos znanja v Iasiju, kjer razvija rešitve naslednje generacije za napredno zdravljenje srčnega popuščanja. Razvijajo predvsem rešitve z nizkim tveganjem neželenih učinkov, in  ki so cenovno učinkovite (cenejše). Ne-invazivna implantacija lahko poveča odstotek preživetja in bolnikom povrne kakovost življenja.

Omeni tudi potrebo po dodatnem financiranju tega projekta, ki je trenutno v fazi kreiranja ekipe zagnanih strokovnjakov s področja kardiologije (kardiovaskularni inženiring).

Vsi prisotni so bili navdušeni nad njegovimi idejami in energijo, izrazili so mu podporo, ki se bo v prihodnje poleg večje prepoznavnosti pokazala še v drugih oblikah.

KAJ JE Twin’s International Multihelix (TIM)?

Supercluster združuje deset  znanstvenih parkov v Aziji, Severni Ameriki in Evropi;  SIS EGIZ s SRIPom Zdravje – medicina spada med ustanovne člane. Skupna vizija je ustvariti mednarodni “super grozd” za reševanje družbenih izzivov in izboljšanje zdravja ter blaginje. Skupna zaveza partnerjev je sodelovanje v mednarodnem prostoru za večjo regionalno uspešnost.

Direktorica SIS EGIZ, dr. Alenka Rožaj Brvar, je v zaključnem nagovoru napovedala, da se bodo tematski webinarji o odličnih organizirali tudi v prihodnje.  S predstavitvami  odličnih podjetij, projektov, posameznikov bo zagotovljena dodatna prepoznavnost, odprle se bodo nove možnosti in priložnosti.

VIDEO WEBINARJA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ: https://youtu.be/otDZ7yD-euI