Več kot 65.000 obiskovalcev, več kot 30 sodelujočih organizacij, več kot 100 inovacij. Celje, 13.– 17. september, 2023.

Mednarodni sejem obrti in podjetništva je že tradicionalno odprl vrata, med drugim, inovatorjem in tehnološkim rešitvam, s katerimi se sooča sodobna družba.

srip na mos

Prisostvovali smo na področju »Stičišča znanosti in gospodarstva«, saj predstavlja presek, na katerem delujemo. Stičišče fakultet, raziskovalnih institucij, visokotehnoloških podjetij, laboratorijev znotraj fakultet in Centrov odličnosti je širša platforma, usmerjajoča gospodarski, ekonomski in družbeni razvoj skozi področja elektronike, mehatronike, robotike, bionike, energetike, IKT, digitalizacije, mikro, nano in biotehnologije ter novih materialov. Inovacijam, ki so v fazi razvoja, ustvarja prostor za interdisciplinarnost, kjer se nadgrajujejo in rastejo. Projekt Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije kot manifestacija potrebe po povezovanju tehnološkega razvoja teoretičnih in praktičnih znanj, s katerimi upravljajo fakultete, in gospodarstva, naslavlja in konkretizira usmeritve konceptov, poimenovanih kot »Družba 5.0« in »Industrija 4.0 in 5.0«.

 

 

Vodja stičišča, Janez Šklec, je predstavil projekt bionske glave, ki ga je komisija prepoznala kot posebno inovacijo. Z gospodom Škrlecem uspešno sodelujemo že vrsto let. Iskreno mu čestitamo za prejeto srebrno priznanje MOS-a za njegov inovativni projekt Bionska glava. Iskrene čestitke izrekamo tudi MVZI, ki vztrajno in dolgoročno omogoča delovanje »Stičišča znanosti in gospodarstva«, našemu članu Kemijskemu inštitutu ter Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru, za njihove vrhunske dosežke. Srebrno priznanje si več kot zaslužijo.

V SIS EGIZ smo kot vezni člen odpiranja prostora investicijam v inovacije in pridobivanju informacij v slovenskem prostoru in širše, sodelovali s predstavitvijo delovanja SRIP Zdravje-Medicina ter s predstavitvijo mednarodnih projektov, v katerih sodelujemo:

  • IN-4-AHA: Innovation Networks for Scaling Active and Healthy Ageing (IN-4-AHA)
  • HealthChain: Evropski projekt iz programa I3 (Interregional Innovation Investment) spodbuja uvajanje inovativnih digitalnih rešitev v medicini, pri tem pa naslavlja potrebe na trgu.

Senior Eco-Nect: Glavni cilj projekta je priprava skupnega akcijskega načrta za podporo nastajanju in rasti evropskih ekosistemov (ECOsystems) na področju srebrne ekonomije (ECOnomy)

Lahko rečemo, da so vse inovacije nastale ne samo kot posledica specifičnih in kompleksnih znanj, ampak tudi kot odgovor na tehnološke izzive družbe.

Vse bolj je očitno, da tudi medicina postaja nova vrsta industrije, ki pa mora z uporabniki tesno sodelovati.

O samem sejmu so pisali tudi v časopisu FINANCE. Članek si lahko preberete TUKAJ!