Svetovna mreža Univerze v Ljubljani vabi na predavanja dr. Saše Jenko Kokalj z naslovom “UVAJANJE INOVACIJ V EVROPSKE ZDRAVSTVENE SISTEME”. Dogodek bo potekal 16. aprila 2024 ob 14.00, in sicer preko Zoom aplikacije.

Zdravstveni sistemi po vsem svetu doživljajo izzive kot so demografske spremembe, pomanjkanje delovne sile, razširjenost kroničnih bolezni ter zagotavljanje finančne vzdržnosti. Vsakomur mora biti omogočen pravočasni dostop do visokokakovostnih univerzalnih zdravstvenih storitev v finančno stabilnem in trajnostnem zdravstvenem sistemu. Da bi dosegli na pacienta usmerjeno zdravstveno obravnavo z motiviranimi zdravstvenimi delavci v učinkovito in transparentno upravljanem zdravstvenem sistemu potrebujemo inovacije. Inovacije presegajo meje raziskovalnih laboratorijev in se lahko opredelijo kot tehnične, procesne, organizacijske in marketinške. V svojem predavanju bo dr. Saša Jenko Kokalj predstavila svoje izkušnje z vpeljavo različnih vrst inovacij v zdravstvene sisteme evropskih držav.

Dr. Saša Jenko Kokalj je vodja sektorja za zdravstvene reforme na Evropski komisiji. S sodelavci sodeluje z evropskimi ministrstvi za zdravje pri načrtovanju, pripravi in implementaciji reform. Dr. Jenko Kokalj je doktorirala iz biomedicine na Medicinski Fakulteti v Ljubljani. Bila je mlada raziskovalka na Institutu Jožef Stefan. V času doktorata in po njem se je izpopolnjevala na različnih ustanovah po svetu, Johns Hopkins University, Jacobs University Bremen ter University of California, Berkeley. Kasneje se je usmerila v raziskovalno in zdravstveno politiko in menedžment in je v sklopu Evropske komisije delovala na Generalnem direktoratu za raziskave in inovacije, Generalnem direktoratu za zdravje, Službi za podporo strukturnim reformam, trenutno pa deluje na Generalnem direktoratu za reforme.

Za udeležbo na dogodku se je potrebno predhodno prijaviti preko obrazca na tej povezavi.