Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA)Univerza Eötvös Loránd, Litvanski urad za zvezo RRI v Bruslju (LINO), pisarna NCBR v Bruslju – Business & Science Poland, Univerza Corvinus v Budimpešti in Nacionalni urad za raziskave, razvoj in inovacije na Madžarskem vas z veseljem vabijo na vrsto virtualnih dogodkov, ki se osredotočajo na družbene vidike raziskav in inovacij.

Prvi dogodek bo osredotočen na model družbene pripravljenosti (Societal Readiness model) in bo potekal v sredo, 25. septembra ob 14.00. Lestvica ravni tehnološke pripravljenosti (TRL) je od leta 2014 vključena v delovne programe EU Obzorje 2020 in je v številnih evropskih državah in regijah široko sprejeta v okviru naložb v raziskave, razvoj in inovacije, ki jih podpira ESRR (Evropski sklad za regionalni razvoj). Cilj pristopa družbene pripravljenosti je, da se z vključitvijo v procese raziskav in inovacij bolje upoštevajo različne družbene potrebe in pomisleki ter se nanje odgovori, s čimer se poveča možnost za družbeno uveljavitev. Komisija predlaga uvedbo modela družbene pripravljenosti za grozd 5 programa Obzorje Evropa v svojem prihodnjem delovnem programu za leto 2025. Na prvem virtualnem dogodku bomo preučili ta model družbene pripravljenosti (SR), ki ga je predlagala Komisija.

Drugi dogodek se bo poglobil v socialno gospodarstvo, zlasti s poudarkom na socialnih inovacijah, in bo potekal v četrtek, 26. septembra ob 14.00. Socialne inovacije so nove ideje, ki zadovoljujejo družbene potrebe, ustvarjajo družbene odnose in oblikujejo nova sodelovanja. Te inovacije se lahko kažejo kot izdelki, storitve ali modeli, ki učinkoviteje obravnavajo neizpolnjene potrebe. Cilj tega dogodka je razumeti pojav in dodano vrednost socialnih inovacij ter način, kako Komisija spodbuja tržno uveljavljanje teh inovacij. Na tem dogodku boste imeli priložnost prisluhniti stališčem Komisije in pridobiti vpogled v delo na področju socialnega gospodarstva in socialnih inovacij od govornikov iz držav članic, ki organizirajo dogodek.
 

Program je na voljo na tej povezavi.

 

Za prijavo na dogodka obiščite to spletno mesto.

 

Organizacijo dogodka so-financira ARIS.