Z velikim veseljem sporočamo, da se je našemu SRIP Zdravje – medicina pridružil Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS)!

IHPS je javna raziskovalna ustanova, katere ustanoviteljica je Republika Slovenija, in edina institucija v državi, ki združuje dolgoletno strokovno znanje na področju hmeljarstva, tako na znanstvenem kot tudi na praktičnem nivoju. Od ustanovitve leta 1952 IHPS nenehno skrbi za znanstveni in tehnološki razvoj slovenskega hmeljarstva, pri čemer je njihov glavni fokus na žlahtnjenju hmelja.

IHPS pokriva široko paleto raziskovalnih področij, ki vključujejo:

  • gojenje industrijskih rastlin (kot so hmelj in konoplja),
  • zdravilne in aromatične rastline,
  • raziskave tal in varstva okolja,
  • področje pivovarstva in agrokemije.

Njihovo delo je še posebej osredotočeno na razvoj sort hmelja, prilagojenih slovenskim razmeram. Kar 98 % slovenskih hmeljišč temelji na sortah, ki so bile razvite na IHPS, pri čemer se 99 % pridelka izvozi na globalni trg. IHPS je torej ključni igralec v slovenskem in svetovnem hmeljarstvu.

Inštitut sestavlja sedem organizacijskih enot, ki vključujejo strokovnjake z različnih področij. Trenutno inštitut vodi g. Bojan Cizej, ki je na položaju direktorja že drugi mandat.

S članstvom v SRIP Zdravje – medicina želi IHPS razširiti svoje delovanje tudi na področja, ki segajo onkraj kmetijskih znanosti. S svojimi znanstvenimi dognanji ter izkušnjami s področja rastlinskih znanosti bodo prispevali k raziskavam in inovacijam na področju naravnih virov v medicini ter ustvarjanju rešitev, ki temeljijo na rastlinah za uporabo v zdravstvu.

Skupaj z IHPS bomo še naprej krepili sodelovanje med znanostjo, industrijo in zdravstvom, ter ustvarjali inovativne rešitve za boljšo prihodnost.