Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (v nadaljevanju: ARIS) na osnovi predvidenega povečanja proračuna za znanstvenoraziskovalno dejavnost za leto 2025 (glede na izhodiščne podatke iz sprejetega proračuna za letu 2025 v decembru 2023) objavlja Javni razpis za (so)financiranje nakupov raziskovalne opreme (Paket 23) (v nadaljevanju: javni razpis), ki je bil prvotno predviden za leto 2025, že v letu 2024.

Predmet javnega razpisa

Predmet javnega razpisa je (so)financiranje nakupov raziskovalne opreme v letu 2025 in 2026 (Paket 23). (So)financirajo se nakupi raziskovalne opreme, katere predračunska nabavna vrednost prijavljene raziskovalne opreme znaša najmanj 50.000 EUR za naravoslovje, najmanj 20.000 EUR za tehniko, biotehniko in medicino ter najmanj 15.000 EUR za humanistiko in družboslovje. Navedena predračunska nabavna vrednost velja tudi za konzorcijske nakupe raziskovalne opreme.

Subjekti, ki se lahko prijavijo na razpis

Prijavitelji so lahko javne raziskovalne organizacije, ki izvajajo javno službo na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti v obliki programskega stebra stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti ali infrastrukturne dejavnosti v okviru institucionalnega stebra stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: javna RO).

Vrste prijav

4.1 Javna RO lahko odda prijavo  brez (so)financiranja nakupov raziskovane opreme  s strani drugih pravnih oseb.

4.2 Javna RO lahko odda prijavo za (so)financiranje nakupov raziskovane opreme tudi s sofinanciranjem s strani drugih (pravnih) oseb (v nadaljnjem besedilu: nacionalni konzorcij). Nacionalni konzorcij sestavlja javna RO kot vodilni konzorcijski partner, ki odda prijavo v imenu in za račun članov nacionalnega konzorcija in v primeru izbora prijave za (so)financiranje sklene pogodbo o (so)financiranju z ARIS. Vodilni konzorcijski partner, ki odda prijavo v imenu in za račun članov  nacionalnega konzorcija, mora k prijavi priložiti s strani vseh pogodbenih partnerjev nacionalnega konzorcija podpisano pismo o nameri, predpogodbo ali pogodbo o (so)financiranju in souporabi raziskovalne opreme. Sredstva ARIS se knjigovodsko evidentirajo v lastniški delež vodilnega konzorcijskega partnerja, ki prijavo oddaja.

 

Pogoji za (so)financiranje

Višina (so)financiranja prijavitelja mora biti najmanj v vrednosti (so)financiranja ARIS. Sredstva (so)financiranja ARIS se knjigovodsko evidentirajo v lastniški delež prijavitelja.

V primeru prijave iz 4.2. točke javnega razpisa je višina (so)financiranja prijavitelja opredeljena s skupno višino (so)financiranja nacionalnega konzorcija.

Javni razpis vsebuje nekaj novosti. Prijave na javni razpis bo ocenjeval Zunanji ekspertni panel, ki ga bodo sestavljali tuji raziskovalci, z namenom zagotovitve večje objektivnosti ocenjevanja. Označena polja prijavnega obrazca se zato izpolnijo v angleškem jeziku oziroma v slovenskem in angleškem jeziku. Predračunske dokumentacije ni potrebno priložiti k prijavnemu obrazcu, prijavitelj jo hrani v svojem arhivu.

Prijavni obrazec se izpolnjuje na spletnem portalu ARIS Digital Forms, navodilo za izpolnjevanje prijavnega obrazca je priloga besedila javnega razpisa. Prijava na spletni portal je možna z uporabniškim imenom in geslom.

Rok za oddajo prijav je 6. november 2024 do 14.00 ure.

Celotno besedilo razpisa, prijavni obrazec in navodila so na voljo na spletni strani ARIS-a.