54. mednarodni sejem MOS – Stičišče znanosti in gospodarstva

Na 54. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti (MOS), ki bo v Celju od 14. do 18. septembra, bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že petič omogočilo izvedbo »Stičišča znanosti in gospodarstva«, ki predstavlja prostor za promocijo slovenskih raziskovalnih organizacij in njihovih znanstvenih dosežkov.

V okviru stičišča se bodo predstavljali slovenski raziskovalni in visokošolski zavodi in se pri tem letos osredotočili na predstavitev novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov.

Letošnji fokus bo usmerjen predvsem na področja vesoljskih in drugih tehnologij ter bionike s poudarkom na človeški bioniki kot podpornem svetu sodobne medicine in zdravstva. Predstavitev bo usmerjena tudi v digitalizacijo in digitalno transformacijo, v Industrijo 4.0 in prihajajočo industrijo 5.0 in »Družbo 5.0«.

Stičišče predstavlja vsakoletno priložnost za promocijo slovenske znanosti, zato smo ga letos tudi uradno umestili v program Meseca znanosti 2022. Hkrati pomeni priložnost za nove povezave in krepitev sodelovanja med znanstveno in gospodarsko sfero. V hali L1 celjskega sejmišča bodo predstavljeni tudi primeri dobrih praks sodelovanja med raziskovalnimi organizacijami in in podjetji oz. gospodarstvom. V imenu ministrstva projekt vzpostavitve stičišča vodi in usklajuje Janez Škrlec, ki je med drugim nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo RS.

Predstavitve v okviru »Stičišča znanosti in gospodarstva« zajemajo področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, IKT, bionike, vesoljskih tehnologij in drugo. Predstavljena bosta tudi oba slovenska nanosatelita Trisat in Trisat – R, ki sta že v vesolju in sta nastala v odličnem sodelovanju med Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, in visokotehnološkim podjetjem SkyLabs.

Letos se bo v okviru stičišča predstavljalo več kot 30 raziskovalnih organizacij, podjetji, ter centrov in pisarn za prenos tehnologij. Med bolj izstopajoče lahko uvrstimo: Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko in Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani, Institut “Jozef Stefan” (z različnimi odseki), Kemijski inštitut (z različnimi laboratoriji), Center odličnosti Nanocenter, Center odličnosti Namaste, Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje, ZRS Bistra Ptuj, Univerze v Mariboru, Visoka šola za bioniko na Ptuju, Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), in druge. Med podjetji velja izpostaviti: Skylabs d.o.o., Mycol d,o,o, PS d.o.o., iz logatca, Miel elektronika d.o.o., Inea d.o.o., Nanotul d.o.o., Cosylabs d.d., ADD ProS d.o.o., RLS d.o.o., Makro Team d.o.o., Dobre rešitve d.o.o., EUREL d.o.o., Bucik d.o.o,. Intri d.o.o., revija IRT 3000, Ventil, Finance – Tovarna leta in drugi.

Vir: gov.si