Vabilo na znanstveni posvet: »Do trajnostne pridelave poljščin: uporaba umetne inteligence in genetskih biosenzorjev

Naš član, Nacionalni inštitut za biologijo vas vabi, da se udeležite znanstvenega posveta z naslovom  »Do trajnostne pridelave poljščin: uporaba umetne inteligence in genetskih biosenzorjev«. Posvet bo potekal v sredo, 12. 04. 2023, ob 12.00 uri v Biotehnološkem stičišču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predalavlnici B5. Predviden zaključek dogodka je ob 13.15.

Program posveta:

  • Uvodni nagovor prof. dr. Maje Ravnikar, direktorice Nacionalnega inštituta za biologijo.
  • Dr. Tjaša Lukan: ˝Genetski biosenzorji: nova prebojna tehnologija za kmetijstvo prihodnosti˝. V predavanju bo dr. Lukan predstavila razvoj  senzorjev v rastlini krompirja, ki omogočajo spremljanje oksidirajočega okolja v rastlinskih celicah v živo. Tako so kot prvi odkrili signalizacijske celice, ki omogočajo odpornost krompirja na virusno okužbo, svojo raziskavo pa so objavili v prestižni reviji New Phytologist.
  • Dr. Jan Zrimec: ˝Do trajnostne pridelave poljščin s pristopi sistemske biologije in umetne inteligence˝. V predavanju bo predstavil kako so v sodelovanju z raziskovalci na švedski tehnološki univerzi Chalmers s pomočjo umetne inteligence oblikovali sintetično DNK, ki nadzoruje proizvodnjo beljakovin v celicah. Tehnologija je uporabna tako v medicini kot v biotehnologiji in pri zagotavljanju trajnostne pridelave hrane, kjer lahko pospeši in bistveno poceni proizvodnjo. Dosežke so objavili v dveh uglednih znanstvenih publikacijah, en članek v reviji Nature Communications in drugega v Trends in Plant Science.
  • Pomen teh raziskav in dosežkov bosta z raziskovalci in s publiko delili prof. dr. Kristina Gruden, vodja Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo in prof. dr. Kristina Sepčič, vodja Katedre za biokemijo na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Na dogodek se je potrebno registrirati  na tej povezavi. PDodatne informacije o dogodku lahko dobite pri go. Katja Sinur, odnosi z javnostmi NIB (E: katja.sinur@nib.si, T: 040 320 516).

VABILO