Sodelovanje Slovenskega inovacijskega stičišča ter SRIP Zdravje – medicina na dogodku z naslovom 2. Simbiozin medgeneracijski dan – Utripi srca: Zdravi smo tudi digitalno

Dogodek, ki ga je organiziralo socialno podjetje Simbioza Genesis, je potekal 12. decembra 2023. Sodelovali so strokovnjaki z digitalnega področja, javnega sektorja, nevladnih organizacij, civilne družbe ter gospodarstva. Razpravljali so o aktivnem življenju za zdravo in dolgoživo družbo ter o sodobnih digitalnih rešitvah za zdravje. Simbioza je predstavila tudi zaključke projekta E-Health Literacy (Digitalna zdravstvena pismenost).

 

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, in mag. Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije, sta poudarila pomen medgeneracijskega in interdisciplinarnega povezovanja v hitro spreminjajoči se družbi.

Na okrogli mizi so strokovnjaki osvetlili vplive digitalnih tehnologij na področjih preventive, diagnostike in zdravljenja ter pomen portala zVEM. Kljub izzivom na področju etičnosti in varnosti so govorci izpostavili več varnih načinov spodbujanja e-zdravstvene pismenosti, kar so podprli s primeri dobrih praks.

 

Dr. Drago Rudel, direktor MKS elektronski sistemi, je izpostavil pomembnost telemedicinskih storitev, ki omogočajo reden stik pacientov z zdravniki.

Dr. Boris Cizelj, predstavnik SIS EGIZ, je podrobneje predstavil pet fokusnih področij SRIPa Zdravje – medicina. Izpostavil je spremembe demografske strukture prebivalstva, pri čemer bi bilo potrebno opolnomočiti vse generacije z zavedanjem, da starejši še vedno aktivno prispevajo k družbi. Kot primer dobre prakse je izpostavil sodelovanje 34 organizacij iz raziskovalnega, strokovnega in nevladnega sektorja v okviru SIS EGIZ.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.